Yin Yoga

Du kender formentlig symbolet Yin og Yang, der i ældgammel kinesisk filosofi repræsenterer de kontrastlignende kvaliteter vores liv og alt i verden overordnet består af – så som fx feminin/maskulin, varme/kulde, op/ned osv.

yin_yang_lotus_311490

Yin og Yang indgår i alle sammenhænge og er gensidigt afhængige af hinanden – ligesom der også altid er en smule af modsætningen til stede i den enkelte kvalitet. Og vi har brug for begge modpoler. De er lige vigtige! Nu er det bare sådan, at hverdagen for mange er travl, aktiv og udfordrende – altså meget Yang-præget, hvis vi anskuer det på den kinesiske filosofis måde, – og derfor kan det være en meget velgørende, afbalancerende og nyttig ”modøvelse,” at arbejde decideret med Yin Yoga – som netop repræsenterer den mere langsomme, fordybende og beroligende kvalitet – groft sagt.

Yin Yoga er dermed særdeles velegnet som en ligevægtsskabende modsætning til et højt aktivitetsniveau, – hvorfor Yin Yoga ofte også kan være relevant i forhold til stress fx.

I Yin Yoga bruger vi blandt andet tyngdekraften og eftergivelse som sparringspartnere og opnår derved en øget intensitet og fordybelse i de stræk og stillinger der arbejdes med. Disse holdes over en tid, dog ikke uden de også krydres med mere dynamiske “medøvelser” undervejs…

Der er arbejdes overvejende med liggende og siddende stillinger i Yin Yoga – og det blandt andet for at komme mere i dybden, hvis man sammenligner med den mere Yang-prægede yogaform, der alt andet lige er mere dynamisk på en mere kraftfuld måde.

Der arbejdes med fascia (bindevævet), energi- og meridianbaner – inspireret af TCM (Traditional Chinese Medicine, som man bruger i akupunktur også) og chakraerne. Der vil også være mindfulness elementer involveret, – og til sammen kan disse elementer medvirke til en øget fornemmelse af nærvær, ro og balance i krop og sind.

Yin Yoga er for alle med lyst til langsomhed og fordybelse. Der opfordres ofte til at mærke efter og derfra vurdere hvor længe og hvor langt man skal gå – eller om man har brug for at gøre noget helt andet. Vi er jo forskellige og har brug for muligheder og tid til at kunne finde hver vores vej…

Og med disse ord sagt, så er der også sket en udvikling af min Yin Yoga de senere år… Jeg er blevet mindre ‘klassisk’ funderet i Y.Y.  og i højere grad optaget af det blide og bløde flow, der kan opstå når man lader sig styre indefra og ud… Altså selv i højere grad er med til at beslutte hvordan og hvor længe, man udfører en given handling og således kommer i bedre overensstemmelse med sine egne sansninger og personlige fornemmelser af godt og skidt… Simpelthen fordi jeg TROR mere på den facon og fordi der er meget nyere forskning der peger på, at bindevævet ikke har specielt godt af for lang og intens udstrækning…

STB15_Susanne_05